Drvo godine: Topola kao "zeleni Aspirin"

12. септембар 2018.

 

Antički Grci i pčele se sa razlogom ubrajaju u njene obožavaoce: Topola pomaže kod upala, prehlada i mnogih drugih tegoba i "drvo je 2018. godine".

Vetar šumi kroz drveće i lišće topole pleše - ovo karakteristično svojstvo je jasiki (jasika - vrsta topole) donelo i ime "topola koja treperi", a nama izreku "treperi kao lišće jasike". No, to, naravno, još nije sve što drvo 2018. godine zna i može: Njegovo meko drvo nalazimo kod drva za potpalu, kao jezgro kod dasaka za snowboarding, kao drvene posude za voće i ostale ambalaže, kao što su na primer drvene posude u koje se pakuje Camembert (vrsta sira koji se proizvodi u Francuskoj). Topola se rado koristi za izradu tela muzičkih instrumenata.

 

Pomaže kod upala

Svoj nadimak "zeleni Aspirin" topola može zahvaliti supstanci salicinu koji se smatra pretečom popularnog leka. Ono što drvo ovde zapravo proizvodi kao repelent protiv insekata, kod ljudi deluje protiv upala. Osim toga, preparati od topole deluju umirujuće protiv bolova, antibakterijski i pomažu kod zaceljivanja rana - to su znali i antički Grci. Za proizvodnju propolisa pčele koriste zaštitni premaz od pupoljaka topole. Iz tog razloga i on deluje kao antibiotik. Ključna reč - sastojci: Bilo da se radi o lišću, pupoljcima, granama ili kori - topola kod spoljašnje upotrebe sa mastima ili tinkturama pomaže kod opekotina, svraba, oticanje zglobova ili reume. Kad se uzima kao čaj ublažava prehlade, upale bešike, gripe i dijareje. Najpoznatiji je "čaj od belog sleza"koji pripada porodici slezova. Pomaže kod upale u usnoj šupljini i ždrelu, u području želuca i creva kao i kod suvog nadražajnog kašlja. Kod uzimanja je potreban oprez jer može uticati na delovanje ostalih lekova.

 

Idealno vreme berbe

Za onoga ko želi samostalno pripremiti čaj, ulje, tinkturu ili mast, najidealnije je da skuplja sastojke topole u proleće. Kulinarski savet: Izmiksovani u smutiju listovi topole daju paprenu notu. 

 

Recept za mast od topole 
U čašu pomešajte 30 ml ulja topole sa 2g pčelinjeg voska, zatim stavite u vodenu kupku. Pričekajte dok se vosak ne otopi, izvadite i ohladite toplinom ruku. U još tečnu mešavinu ubaciti 3 kapi u slučaju nužde. Napunite, ohladite i zatvorite.
 

 

 

Napomena: Svi sadržaji ovog članka su savesno istraženi - ali se ne mogu pretpostaviti eventualne posledice, kao ni zameniti posete lekaru.