Energetski paket od oraha – za telo i duh

14. јануар 2019.

 

Bilo kao ukusni dodatak u božićnom keksu ili sredstvo protiv povišenog holesterola: plodovi, listovi i ljuske orahovog drveta su neizbežan sastojak u kuhinji i kućnoj apoteci.

Koliko god da se kolači od oraha rado grickaju u društvu, samo drvo oraha je individualnost pun trikova: Proizvodi hemikalije koje sprečavaju rast drugih biljaka, te na taj način rasteruje potencijalne susede. Osim toga, štiti od komaraca i muva, zbog čega se oduvek rado sadi u vrtu ili vinogradu. Svojstvo koje se takođe prenelo na drvo oraha: Od ovog drveta izrađeni drveni sanduci ne odlikuju se samo svojim karakterističnim linijama, već odbijaju i moljce.

 

PRIRODNI TALENAT ČITAVOM LINIJOM

Ono što su već znali stari Persijanci, Grci i Rimljani pre više od hiljadu godina, vredi i danas: Zreli orah predstavlja "super hranu". Sastojci, kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum, bakar i mnogi vitamini, čine ga vrlo kvalitetnim sastojkom u salatama, pecivima ili kolačima. Bilo da je zreo ili još zelen – mnogobrojne nezasićene masne kiseline oraha pozitivno deluju na povišeni holesterol i preventivno deluju na smetnje u krvotoku, srčani infarkt i moždani udar. Kod problema sa spavanjem pomaže hormon melatonin sadržan u orahu. Osim toga, orah podsticajno deluje na probavu i jača jetru. Za tu primenu može se još zeleni plod pretvoriti u liker ili se kandirati. I u listovima oraha krije se nezamisliva moć: Oni sadrže vredna biljna štavila i visoki udeo vitamina C. Kad se obrade u čaj, kupke ili tinkturu pomažu kod kožnih oboljenja, upala očne sluznice ili spoljnih povreda.

 

"Orah svojim oblikom podseća na ljudski mozak i to nije slučajnost, jer je dokazano da povećava koncentraciju i sposobnost učenja."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IDEALNO VREME BERBE

Zreli orasi u jesen padaju sa drveta. Zreli zeleni orasi kao i lišće su zreli za berbu krajem juna. Drvo oraha služi i za buduće prognoze – barem su takva verovanja u narodu: Mnogo zelenih plodova na drvetu navodno ukazuje na to da će se sledeće godine roditi više dečaka nego devojčica.

 

 

Liker od oraha
Zelene orahe preseći na četvrtine i staviti u posudu. Sameljete ¼ štapića cimeta, dodajte koricu limuna, 10 zrna kafe, 10 karanfilića i 3l kukuruza ili votke i zatvoriti. Skladištiti na toplom i svetlom mestu. Promeštajte svaka 2-3 dana. Nakon 40 dana procediti, ukloniti začine i dodati 200 gr šećera. Talog stavite na tamno i hladno mesto, ocediti nakon 40 dana i izliti u manje bočice.

 

Napomena: Svi sadržaji ovog članka su savesno istraženi - ali se ne mogu pretpostaviti eventualne posledice, kao ni zameniti posete lekaru.