Nazad na pregled
Novosti o proizvodima

Hrast kao dar prirode

Postoji oko 400 različitih vrsta hrasta te je jednako tako raznoliko i njegovo područje primene - od dragocenog domaćeg građevinskog drveta do proizvodnje buradi za vina. Godinama unazad žirevi su bili često korišćeni za tovljenje svinja. Dobri poznavaoci i danas cene šunku iz Španije i Francuske koja se proizvodi od svinja koje se tove žirevima. 

U 18. veku prekomerna brodogradnja je ugrozila zalihe hrasta, ali je istovremeno bila razlog sadnje zasada koji su sada zreli za rušenje. Hrastovi mogu biti stari do 1.000 godina i simbol su snage, izdržljivosti i čvrstoće_ Pre će se drvo hrasta koje duboko ukorenjeno u tlu polomiti nešo iščupati. Ako putujemo još dalje u prošlost, videćemo da je hrast već u mitologiji imao važnu ulogu: Kao simbol elementarne životne snage bio je nerazdvojni snažan par s gromom. Kod Kelta se letnji solsticij slavio kao praznik hrastova, a zbog religioznog značanja neko su često sudske rasprave vodile ispod moćnih hrastova.

 

Pečeno i mleveno

Žirevi koji sazrevaju u jesen su gorkog ukusa, koji se može ukloniti obimnim zalivanjem, dok se osušeni plodovi prerađuju u brašno. Osim toga, žirevi su se nekad, pečeni i mleveni, koristili i kao zamena za kafu. Danas se retko mogu pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Svojim visokim sadržajem biljnog štavila hrast se takođe koristio za štavljenje kože.

 

Lekovitost

Hrastova kora ima snažno zatezajuće delovanje što je čini vrednim lekovitim sredstvom kod krvarenja i upala. Već se u antici koristila se kod bolesti creva, kože i ždrela - kao i danas. Kao lekoviti deo biljke hrasta koristi se oguljena kora sa ,ladih grana, kao čaj ili tinktura, prema izboru. Cvet se koristi u aromaterapiji kao "oak". U spoljašnjoj upotrebi za obloge, kupke i ispiranja, a čaj od hrastove kore može zalečiti rane koje teško zaceljuju, čireve i ekceme. Kad se pije nekoliko puta dnevno, čaj pomaže kod želudačnih i crevnih tegoba (vidi okvir). Kod upala sluznice u području grla i ždrela koristi se rado kao voda za grgljanje. Savet: Hrastova kora se u lečenju kožnih bolesti, zbog svog delovanja na guljenje i isušivanje ne sme upotrebljavati duže od 2-3 nedelje. Sušena kora, kao i ostali hrastovi proizvodi, dostupni su u apotekama.

 

Primena hrastove kore 

Čaj: Šoljicom hladne vode preliti 2-4 kašike hrastove kore, kratko prokuvati i procediti nakon 5 minuta.

Voda za grgljanje: 2 supene kašike hrastove kore i 3 čaše vode prokuvati, procediti nakon 5 minuta.

 

Napomena: Svi sadržaji ovog članka su savesno istraženi - ali se ne mogu pretpostaviti eventualne posledice, kao ni zameniti posete lekaru.