JAF prolećna sadnja

28. март 2019.

Mi brinemo o prirodi, zato što je DRVO NAŠ SVET! Mišljenja smo da svi treba da damo doprinos zajednici i okolini u kojoj živimo i radimo, te smo se početkom marta odlučili da posadimo drveće u neposrednoj blizini naše firme. Želeli smo da našu okolinu učinimo zdravijom, te smo Opštini Stara Pazova donirali 40 sadnica drveta Javora koje su posađene pored pešačko-biciklističke staze koja spaja Staru Pazovu i Novu Pazovu. Akciju "Drvo posadi, grad nagradi" pored lokalne samouprave, podržali su i naši najmlađi sugrađani, kojima smo ovo iskustvo učinili zanimljivim i edukativnim i nadamo se da će ga dugo pamtiti. Uključivanjem dece u aktivnosti poput ove želimo da im damo dobar primer kako se treba ponašati prema prirodi i podstaknemo ih da i oni sami budu inicijatori projekata poput ovih, kada za to dođe vreme.

 

Video možete pogledati klikom na sliku ispod:

 

Sadnja drveća za nas i našu okolinu ima višestruki značaj:

Drveće menja okolinu u kojoj živimo tako što modifikuje klimu, poboljšava kvalitet vazduha, smanjuje zadržavanje vode na tlu nakon obilnih padavina, i donosi sa sobom životinjski svet. Lokalna klima je zaštićena od ekstremnog sunca, vetra i kiše. Lišće listopadnog drveća apsorbuje ili odbija energiju sunčevog zračenja u toku leta, dok u ga u zimskom periodu grane filtriraju.

Drveće utiče i na brzinu i smer vetra. Što je lišća na drveću više to je efikasnija zaštita. Takođe, drveće upija ili usporava kišu, susnežicu i grad, i obezbeđuje zaštitu za ljude, životinje i zgrade. Prikupljajući vodu i zadržavajući je, drveće smanjuje zadržavanje vode na i u zemljištu, i smanjuje mogućnost za nastanak klizišta.

Kvalitet vazduha se značajno unapređuje u prisustvu drveća, žbunja i drugih zelenih biljaka. Lišće filtrira vazduh koji dišemo tako što uklanja prašinu i druge čestice. Zatim kiša spira zagađenja na zemlju. Lišće upija i gas odgovoran za efekat staklene bašte - ugljen dioksid,  tokom fotosinteze, i skladišti ugljenik tokom rasta. Lišće takođe apsorbuje i druge zagađivače vazduha, kao što su ozon, ugljen monoksid i sumpor dioksid, a oslobađa kiseonik.

Izvor: http://www.treesaregood.com/portals/0/docs/treecare/benefits_trees.pdf