Srbija najveći trgovinski partner Austriji u regionu

18. март 2020.

 

Sredinom februara održana je konferencija u organizaciji Privredne komore Austrija na kojoj su prezentovani rezultati ankete sprovedene među austrijskim kompanijama koje posluju u Srbiji.

 

Na poziv predstavnice trgovinskog odeljenja ambasade Austrije u Srbiji Erike Teoman Brener, direktorica kompanije J.u.A. Frischeis u Srbiji - dipl. arhitekta Melanija Pavlović iznela je svoja zapažanja o poslovanju i izazovima sa kojima se firma susreće, kao i prognoze kada su u pitanju dalja ulaganja u Srbiji i razvoj trgovinskog sektora drvnim materijalima. Svoje dosadašnje iskustvo imao je priliku da iznese i direktor logističke firme Quehenberger Vladimir Varićak i tom prilikom između ostalog ukazao na nedostatak kvalifikovane radne snage.

Na osnovu analiziranih podataka iz ankete, 41% kompanija smatra da se ekonomska situacija u Srbiji u 2019. godini promenila na bolje, dok 46% smatra da su prilike ostale nepromenjene. Na pitanje da li će prilike u 2020. godini biti bolje, njih 37% odgovorilo je potvrdno, a 49% ispitanika očekuje da situacija bude nepromenjena. Trgovinska savetnica Teoman Brener ovo objašnjava kao odraz primetnog pogoršanja evropskih ekonomskih prilika zbog krize oko Bregzita i ekonomskih prilika u Nemačkoj.

 

   

Ono najbitnije u ovakvim istraživanjima jeste zaključak da se Srbija posmatra kao reginonalni logistički čvor i sedište za ceo region Zapadnog Balkana, što u kontinuitetu doprinosi važnosti Srbije u međunarodnom poslovanju. Ono što su očekivanja za 2020. godinu jeste povećanje ukupnog promena, broja porudžbina i iskorišćenosti kapaciteta.