Održavanje dekinga

Saveti za održavanje površine dekinga

Na početku nove sezone boravka na otvorenom Vaša terasa se veseli malom prolećnom čišćenju: Bilo da svoj deking želite osloboditi starih lazura ( tankoslojni dekorativni premaz namenjen zaštiti i dekoraciji drvene stolarije) ili želite da sivilo drvene površine ponovno briljiraju svojim raskošnim, smeđim tonovima boja: U svakom od ta dva slučaja koristite sredstvo za održavanje koje najbolje odgovara Vašoj terasi.

Održavanje površine

Ako je drvo bez površinske zaštite izloženo vremenskim uticajima, dolazi do promene njegove boje i strukture površine. Nakon nekoliko meseci kod neobrađenog drveta nijansa boje postaje siva, a na osnovi promena u vlažnosti dolazi do stvaranja pukotina na površini. Korišćenje ulja za deking omogućuje individualno stvaranje boja terasa, čime se sprečava odnosno odgađa stvaranje sivila na drvetu. Omogućuje zaštitu od UV zraka i smanjuje upijanje vlage, tako da se smanjuje i stvaranje pukotina u drvetu.

Proveravanje

Kad je reč o održavanju, deking se zavisno od uticaja iz okoline mora pregledati zbog promena i eventualno nastalih šteta.

Čišćenje
Čišćenje terasa je izuzetno važno i neizbežno, ako želimo postići dug vek njenog trajanja. U većini slučajeva za to su dovoljni crevo s vodom i metla. Time se već može oprati najveći deo prljavštine sa dekinga. Potrebno je obratiti pažnju prilikom čišćenja s aparatom za čišćenje pod velikim pritiskom (šmrkom). Jakim vodenim mlazom površina može postati grublja - i to uzrokuje neželjeno stvaranje iverja na terasi.

Ako se radi o teže nečišćenim terasama, preporučujemo - zavisno od stepena nečišćenja - proizvode iz našeg asortimana.

Premazivanje uljem                                                                                                  

Nakon profesionalnog čišćenja na red dolazi premazivanje uljem: Ulja, koja su specijalno razvijena za deking, odlikuju se svojom posebnom „karakteristikom puzanja". Ulje ne ostaje na površini, već se duboko upija u drvo. To sprečava otpadanje boje kao i ružne tragove hodanja.

Poređenja nauljene i prirodno/nenauljene površine


Teak

Sapelli

Termo jasen

Na gornjim slikama vidljivo je poređenje između nauljenih (levo) i nenauljenih drvenih terasa (desno). Premazivanje dekinga uljem služi više u optičke svrhe, a manje u svrhu zaštite drveta.

Želite znati kako izgleda nenauljeno drvo nakon što je nekoliko godina bilo izloženo UV zračenju i vremenskim uticajima. U tom slučaju posetite jednu od naših izložbenih prostora s terasama. U Frischeis-u se za svako drvo za terasu mogu pogledati tri stadija: novo postavljena terasa, površina s premazom sa sivilom.

Osim toga, naši stručnjaci za deking mogu Vas savetovati i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Možda će Vas zanimati:

Brošura dekinga

Sve na jednom mestu! Pogledajte koje sve to vrste dekinga imamo u našoj ponudi i izaberite onu koja je po Vašoj meri.
 

Cenovnik

Kliknite da preuzmete veleprodajni i maloprodajni cenovnik u PDF formatu!