Konstruktivni elementi

Dopustite mi da se predstavim:
Lamelirano drvo

Što je zapravo lamelirano drvo? Ukratko: ravan, masivan proizvod od drveta za nosive konstrukcije. Proizvodi se u vrlo velikim dimenzijama i zato se može koristiti i za građevinske elemente prostora kao što su zid, krov, plafon.
 
 
I ovako se proizvodi…
Počevši od rezane građe konstruiše se višeslojna ploča od lameliranog drveta: sastoji se od najmanje tri poprečno postavljnih, ravno međusobno slepljenih slojeva ploča četinara.
 
Zbog tog posebnog načina lepljenja uveliko se smanjuje bubrenje i stezanje. Poprečna struktura garantuje da su elementi lameliranog drveta s jedne strane vrlo stabilnog oblika, a s druge strane da opterećenje mogu prenositi u oba smera nosivosti.
 
Pravo drvo za svaku energiju
Uz pomoć elemenata lameliranog drveta mogu se izgraditi niskoenergetske zgrade, pasivne zgrade i plus-energetski objekti. Idealni su za primenu u višespratnim zgradama, u komunalnoj gradnji, za saniranja ili dogradnje spratova kao i, naravno, u porodičnim kućama.
 

Jednostavna primena
Masivne prednosti

Onaj ko gradi sa lameliranim drvetom, taj ujedinjuje pozitivna obeležja masivne gradnje i prednosti drveta. Stoga ne čudi da je potražnja za masivnim drvetom znatno porasla – i to ne samo u stambenom prostoru.
 
Nosiva lakoća
U odnosu na svoju težinu ploča od uslojenog celovitog drveta je jedan od najefikasnijih konstrukcijskih materijala. Mala težina olakšava transport i rukovanje i tako štedi energiju i smanjuje troškove. Jednostavnim standardnim alatima i bez velikih uređaja elementi se međusobno spajaju poput lego kocki.
 
Dobra priprema je pola posla
U proizvodnji montažnih delova se na gradilište isporučuju gotovi elementi krojeni prema zahtevima kupaca. U fabrici se mogu proizvesti  zidni i plafonski građevinski elementi velikih površina, koji su već učvršćeni nezavisno o vremenskim uslovima. To omogućuje visok stepen proizvodnje montažnih delova. Tako se u najkraćem mogućem roku može dovršiti gruba gradnja.
 
Konkretan primer: u pokaznom projektu u italijanskoj regiji s učestalim potresima L'Aquile dovršene su po sistemu ključ u ruke ukupno 373 stambene jedinice. Kratko vreme gradnje trospratnog objekta od samo 55 dana premašilo je sva očekivanja.
 

Prednosti

• Masivna konstrukcija: dobra zvučna izolacija, vatrootporna, opteretiva, memorijska masa, stabilne vrednosti.
• Stabilnost oblika: višeslojno poprečno zalepljeno, pločasto delovanje, skupljanje i bubrenje je zanemarljivo.
• Udobnost stanovanja: temperatura površina je gotovo jednaka sobnoj temperaturi, reguliše se vlažnost prostorije.
• Kratko vreme gradnje: može se ugraditi brzo i suvo, odmah opteretivo.
• Vizuelni kvalitet:  smrča, ariš, bela jela, bor i daglazija u ponudi su blanjana, brušena i četkana.
• Više prostora: konstrukcija zauzima malo prostora i tako dobijamo veći volumen prostora.
• Proizvodnja montažnih delova: jeftin način gradnje zahvaljujući visokom stepenu proizvodnje montažnih delova – kao npr. krojenih elemenata sa otvorima za vrata i prozore.
• Zaštita od toplote: izvrsne sposobnosti akumuliranja toplote i izolacije štite prostorije od velikih letnjih vrućina i zimi od velikog gubitka toplote – nizak protok temperature.
• Protiv zemljotresa: ako se zgrada gradi u području koje je često pogođeno potresima, pojedini zidni elementi spajaju se vijcima ili ekserima – oni u slučaju potresa deluju kao amortizeri i znatno smanjuju seizmičku snagu.
 

Dostava

Zahvaljujući organizovanoj i uigranoj dostavi naše je tržište cela Srbija, pa smo tako u mogućnosti da vam svu robu veoma brzo dostavimo u Beograd, Novi Sad, Suboticu, Zrenjanin, Vršac, Sremsku Mitrovicu, Niš, Leskovac, Vranje, Kragujevac, Čačak, Kraljevo, Užice, Novi Pazar, kao i u sva ostala mesta u Srbiji na konkretan upit.

Za sve detaljnije informacije kontaktirajte našu terensku prodaju:

Novi Beograd, Zemun, Batajnica, Stara i Nova Pazova, Inđija sa okolinom - Mladen Pištignjat  Tel: +381(0)63 551-995,
e-mail: mladen.pistignjat@jaf.rs

Beograd (zapadni deo), zapadna Srbija - Milan Ristić  Tel: +381 (0)63 551-694, e-mail: milan.ristic@jaf.rs

Beograd (istočni deo), istočna Srbija i južni Banat - Bojan Vučetić   Tel: +381(0)63 551-264, e-mail: bojan.vucetic@jaf.rs

Vojvodina (osim južnog Banata) - Dušan Kuzman  Tel: +381(0)63 551-425, e-mail: dusan.kuzman@jaf.rs

Centralna, južna i jugo-zapadna Srbija - Milisav Pejović  Tel: +381 (0)63 698-859, e-mail: milisav.pejovic@jaf.rs

Upit konstruktivni elementi